Ιανουάριος 2020

Αγαπητά Μέλη,                                                                                             

 

Για να είναι τα αυτοκινούμενα ευπρόσδεκτα όπου σταθμεύουν, θα πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός προς το περιβάλλον και τον τόπο επίσκεψης και να τηρούνται ορισμένοι κανόνες καλής συμπεριφοράς και ορθής πρακτικής.

 

Α. Κατά την επιλογή της θέσης στάθμευσης πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπ’ όψη μας τα εξής:

 

 1. Σεβόμεθα και δεν παρκάρουμε μπροστά σε μνημεία, εκκλησίες, μουσεία και άλλα σημαντικά κτίρια, παρά μόνο όπου αυτό επιτρέπεται από καθορισμένη σήμανση.
 2. Δεν κλείνουμε διαβάσεις και λαμβάνουμε υπ’ όψη μας τις ανάγκες πεζών, οδηγών & οχημάτων και αφήνουμε τις απαραίτητες αποστάσεις για την απρόσκοπτη κίνησή τους.
 3. Δεν προβαίνουμε σε ενέργειες που παραπέμπουν σε κατασκήνωση/εγκατάσταση (άνοιγμα τέντας, τραπεζοκαθίσματα, ψησταριές, κλπ) παρά μόνον όπου αυτό είναι νόμιμο, π.χ. κάμπινγκ, χώρος ενδεδειγμένος για πικ-νικ, πάρκα & camper-stop που το επιτρέπουν, κλπ.
 4. Η στάση και η στάθμευση γενικά να είναι σύμφωνη με τον Κ.Ο.Κ.

 

Β. Κατά την παραμονή μας ή την διανυκτέρευση σε κοινόχρηστους χώρους:

 

 1. Να έχουμε διακριτική παρουσία και ευγενική συμπεριφορά.
 2. Προσέχουμε την χρήση συσκευών, όπως γεννήτριες, τηλεόραση, μουσική, να μην ενοχλούμε τους διπλανούς μας ή τους περίοικους.
 3. Να δείχνουμε σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις.
 4. Προστασία και καθαριότητα των χώρων διαμονής μας.
 5. Σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον.
 6. Μεγάλη προσοχή στο άναμμα φωτιάς.
 7. Αποφεύγουμε την μακροχρόνια διαμονή στο ίδιο μέρος.
 8. Να είμαστε συνεργάσιμοι με τις τοπικές αρχές (Δήμο, αστυνομία, κλπ) πάντοτε σύμφωνα με την νομοθεσία αλλά και χωρίς υποχωρήσεις στις περιπτώσεις που είμαστε νόμιμοι.

 

Γ. Κατά την διάρκεια του σέρβις των αυτοκινουμένων πρέπει να προσέχουμε τα ακόλουθα:

 

 1. Η απόρριψη λυμάτων – γκρίζων & χημικής – πρέπει να γίνεται μόνο στους ενδεδειγμένους για αυτοκινούμενα χώρους και εάν δεν υπάρχουν, να χρησιμοποιούνται δημόσιοι ή ιδιωτικοί χώροι υγειονομικής εξυπηρέτησης.
 2. Ακόμη και η απόρριψη καθαρού νερού πρέπει να γίνεται με διακριτικότητα διότι κάθε ροή μπορεί να φαίνεται ύποπτη.
 1. Μην χρησιμοποιείτε φρεάτια όμβριων για την απόρριψη χημικής τουαλέτας διότι τα δίκτυα πολλές φορές δεν καταλήγουν σε εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.
 2. Για τα οικιακά απορρίμματα να γίνεται διαχωρισμός για ανακύκλωση, όπου αυτό είναι εφικτό και υπάρχει κατάλληλη υποδομή (π.χ. κάδοι για πλαστικά, γυάλινα, κλπ).
 3. Κατά την διάρκεια της κυκλοφορίας αλλά και της στάθμευσης η βαλβίδα αποχέτευσης γκρίζων λυμάτων πρέπει να είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΚΛΕΙΣΤΗ (προσοχή!! ούτε να στάζει).
 4. Προσοχή στα κατοικίδια να μην λερώνουν, να μην ενοχλούν και να είναι πάντοτε δεμένα.

Η υπεύθυνη συμπεριφορά και η ορθή πρακτική εκ μέρους όλων μας, βοηθά στην θετική και καλή εικόνα του περιηγητικού τουρισμού τον οποίο αντιπροσωπεύουμε.

 

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της ΕΛΑΤ για την συνεργασία τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΑΤ,

Στέλιος Μπόνης / Πρόεδρος

Αναστ. Γεωργουλοπούλου / Γεν. Γραμματέας

Back to top